Wikipedia clasifica electrocasnicele in trei categorii
- Electrocasnice mari sau bunuri albe
- Electrocasnice mici
- Electrocasnice de consum sau bunuri maro
Electrocasnicele mari - mai sunt cunoscute si sub denumirea de bunuri albe intrucat in mod traditional, au fost vopsite sau emeilate in alb. Din aceasta grupa fac parte congelatoare, frigidere, aragazuri, masini de spalat rufe, masini de spalat vase , cuptoare cu microunde, aparate de aer conditionat.
Electrocasnicele mici - sunt aparate de mici dimensiuni, usor de transportat si instalat, cum ar fi: storcatoare , blendere, mixere electrice, masini de tocat carne, espresoare de cafea, hote de evacuare, roboti de bucatarie,
Electrocasnicele de consum - au fost denumite si bunuri maro pentru ca initial, erau incrustate sau finisate cu lemn autentic sau imitatie de lemn. Recent ,ele sunt clasificate ca electronice si cuprind televizoare, sisteme audio, DVD playere, camere video, aspiratoare, console de jocuri, sisteme audio, etc.
La nivel mondial, se constata o tendinta de a folosi electrocasnicele in retea, pentru a distribui mai uniform consumul de energie. De exemplu cand merge masina de spalt , cuptorul electric isi va amana pornirea sau vice versa.
In plus, unii producatori de electrocasnice au inceput sa plaseze in acestea hardware, care permit conectarea la internet, cotrolul de la distanta si comunicarea cu electrocasnicele, prefigurand astfel noua era a electrocasnicelor inteligente.
Despre masina de spalat
Încă din cele mai vechi timpuri oamenii şi-au spălat hainele prin cufundarea acestora în apa râurilor şi lovirea acestora de pietre. Primele dispozitive inventate pentru spălarea hainelor au fost grătarele de lemn. În 1858, americanul Hamilton Smith a patentat maşina de spălat rotativă. Deşi avea o formă care semăna cu maşina de spălat modernă, invenţia lui Smith era încă acţionată manual.
Prima maşină de spălat acţionată electric a fost inventată în Statele Unite în 1908, modelul Thor fiind brevetat de către Alva Fisher şi introdus pe piaţă de compania Hurley Machine Company of Chicago.
În Europa, producţia maşinilor de spălat automate nu a început decât la începutul anilor 50. În 2008, Universitatea din Leeds a dezvoltat un model de maşină de spălat care foloseşte doar 280 de mililitri de apă la un ciclu de spălare, maşină care ar putea revoluţiona felul în care funcţionează maşinile de spălat economisind cantităţi uriaşe de apă şi energie.
Frigiderul - sfaturi utile
- În frigider, alimentele trebuie aranjate în funcţie de tipul acestora.
- În congelator se pot pune carnea, peştele şi legumele congelate.
-În răcitor, pe rafturile superioare se aşază mezelurile şi alimentele gătite, în vreme ce legumele şi fructele proaspete se spală înainte de introducerea în frigider şi se aşază pe rafturile inferioare sau în lada special concepută pentru legume şi fructe.
-Ouăle trebuie spălate apoi introduse în compartimentele special concepute pentru acestea.
- Mezelurile trebuie împachetate înainte de a fi introduse în frigider.
- Calitatea recipientelor în care aşezi alimentele este foarte importantă pentru păstrarea prospeţimii acestora şi pentru confortul tău.
-Este recomandat să nu aşezi pe acelaşi raft carnea crudă şi mâncarea gătită pentru că se pot transmite bacterii care să strice mâncarea.
- Brânza şi produsele lactate trebuie aşezate în recipiente de plastic pentru că laptele este un mediu propice înmulţirii bacteriilor.
-Lasă spaţiu în jurul alimentelor pentru ca aerul rece să circule liber.
-Este de evitat de asemenea aglomerarea prea mare a frigiderului. Un astfel de frigider se poate transforma într-o adevărată „bombă bacteriologică”.
-Salata verde, castraveţii şi strugurii nu trebuie congelate iar fasolea verde, varza, conopida, guliile şi spanacul trebuie fierte trei minute înainte de congelare
- Cea mai sigură şi sănătoasă metodă de dezgheţare este ca alimentele să fie lăsate la temperatura frigiderului.
Despre aragazuri - click aici.