Dragobete, superstitii si credinte populare

fata si flacau in costum popular darbatoresc dragobetele


Dragobete este o sarbatoare traditionala romaneasca celebrata in ziua de 24 februarie . Dragobete a fost fiul Babei Dochia , care reprezintă personajul principal al mitului păgân, legat de sosirea primăverii și de sfârșitul iernii aspre. Mai este numit si "Navalnicul" sau "Logodnicul Pasarilor", si este intruchipat de un fecior chipes, care aduce iubire in suflet si in casa. Datorită bunătății sale nesfârșite, Dragobete a fost ales - potrivit unor surse, de către Fecioara Maria - pentru a fi Gardianul Iubirii . 

Ziua este cunoscută mai ales ca "ziua în care păsările sunt logodite". În această perioadă păsările isi cauta perechea si încep să își construiască cuiburile. 
În această zi, considerată prima zi a primăverii, băieții și fetele imbracati in haine de sarbatoare, merg in paduri si adună primele  flori de primavara. In jurul pranzului, fetele fug spre casa, obicei numit "zburatorit". Flacaii care le plac, alearga dupa ele si daca le prind le saruta. De aici si zicala "Dragobetele saruta fetele"

Fecioarele obișnuiesc să culeagă zăpada care inca nu s-a topit, numita si "zapada zanelor", folosind apa în poțiuni magice în tot restul anului, pentru infrumusetare sau pentru descantece de dragoste. Cei care iau parte la obiceiurile Dragobete ar trebui să fie protejați de boală, pentru restul anului. 

sarut de dragobete, fata si flacau in costume populare
In ziua de Dragobete, flacaii aprind focuri pe dealuri, iar in jurul focurilor se aduna si sarbatoresc dragobetele fete si flacai. Exista credinta ca cei care sarbatoresc, vor fi iubiti si binecuvantati tot restul anului. Cei care nu sarbatoresc, sunt pedepsiti sa nu fie iubiti si sa nu poata iubi in anul ce urmeaza.

In ziua de Dragobete, si fetele si flacaii se faceau frati sau surori de cruce. Ritualul consta intr-o crestatura superficiala a brateleor si suprapunerea acestora pentru a se impreuna sangele. 
In unele părți ale României, exista si credinta că, în timpul acestei sărbători, trecerea peste piciorul unui partener duce la rolul dominant în relație.

Batranii, acorda in ziua de Dragobete o grija deosebita animalelor. Nu se sacrifica nici un animal si nu se lucreaza. In schimb, este permisa orice activitate legata de curatenie si ingrijirea gospodariei.