Mierea de Mānuka - beneficii, furnizori, comparatie preturi





Despre mierea de Mānuka 



Este o miere monoflorală produsă din nectarul arborelui mānuka, Leptospermum scoparium. Mierea este de obicei vândută ca un medicament alternativ . Componentele din mierea de mānuka sunt studiate pentru propriile lor proprietăți antibacteriene. 
Mierea de mānuka este produsă de albinele europene ( Apis mellifera ) care se hrănesc pe mānuka sau arborele de ceai ( Leptospermum scoparium ), care creste necultivat in Noua Zeelandă și sud-estul Australiei . 

Mierea de Mānuka este foarte vâscoasă . Această proprietate se datorează prezenței unei proteine ​​sau a coloidului și este principalul său caracter definitoriu vizual, alături de culoarea sa  până la maro închis. 
Mierea de Mānuka destinată exportului din Noua Zeelandă trebuie să fie testată independent și să treacă testul Mānuka Honey Science Definition așa cum este specificat de Ministerul Industriilor Primare (MPI). Testul cuprinde cinci atribute. Patru (4) sunt chimice și unul (1) este ADN Leptospermum scoparium. Mierea trebuie să treacă toate cele cinci teste pentru a fi etichetate ca mānuka. Această testare a intrat în vigoare la 5 ianuarie 2018. 

Copacul Leptospermum scoparium 

MGO550+ cel mai mic pret

 


Este un copac prolific de tip scrub și este adesea una dintre primele specii care se regenerează pe terenul golit. Este de obicei un arbust care crește până la 2-5 m înălțime, dar poate crește într-un copac de dimensiuni moderate, până la 15 m înălțime. Este verde , cu ramificații dense și frunze mici de 7-20 mm lungime și 2-6 mm latime, cu vârf de coloană scurtă. Florile sunt albe, uneori roz, 8-15 mm (rareori până la 25 mm) în diametru, cu cinci petale. Lemnul este dur.
Această specie este deseori confundată cu speciile înrudite kānuka (Kunzea ericoides ). În mod alternativ, capsulele de semințe de mānuka sunt mari (cu diametrul de 5-7 mm) și rămân adesea pe parcursul anului, iar capsulele de kānuka sunt mult mai mici (diametrul de 2,2-4,6 mm) și nu sunt prezente pentru o mare parte a anului.
 
  Arborele mānuka īnflorește īn același timp cu Kunzea ericoides , o altă specie Myrtaceae numită și kānuka, care adesea împărtășește aceleași suprafețe de creștere. Unii apiariști nu pot diferenția aceste specii, deoarece ambele flori au o morfologie similară și diferențierea polenului între cele două specii este dificilă. Prin urmare, melissopalinologia ca identificare pentru tipul de miere este valabilă doar în asociere cu alte teste de identificare. În special, mierea L. scoparium este întunecată, în timp ce mierea K. ericoides este galben deschis și limpede, cu aromă "delicată, dulce, ușor aromată" și nu este vâscoasă.

Mierea de mānuka are o aromă puternică, caracterizată ca "pămānt, uleios, erbaceu" și "floridă, bogată și complexă"  Este descrisa de industria mierii din Noua Zeelandă ca având o aromă de "pământ umed, "minerală, ușor amară".Mierea de Mānuka este supusă unei cercetări preliminare pentru potențialele sale proprietăți antibacteriene .  Methylglyoxal , component al mierei de mānuka, este în studiu pentru activitatea sa potențială împotriva E. coli și S. aureus .  

Mierea de mānuka falsificata

MGO 250+ cel mai mic pret

 


Ca urmare a primei mari plătite pentru mierea de mānuka, un număr din ce în ce mai mare de produse etichetate ca atare în întreaga lume sunt contrafăcute sau falsificate . Potrivit cercetării UMFHA, principala asociație comercială a producătorilor de miere din Noua Zeelandă, în timp ce 1700 tone de miere de mānuka sunt fabricate anual, reprezentând aproape toată producția mondială, aproximativ 10.000 de tone de produse sunt vândute la nivel internațional ca miere de mānuka, din care 1.800 de tone în Regatul Unit. Din 73 de probe testate de UMFHA în Marea Britanie, China și Singapore în perioada 2012-13, 43 au fost negative. Testele din Hong Kong au constatat că 14 din cele 56 care au fost eșantionate, au fost falsificate cu sirop.  
Au existat conflicte crescânde între producătorii care operează în apropierea unor aglomerări mari de arbori de mānuka și, de asemenea, cazuri raportate de multi stupi sabotati, otrăviti sau furati. 

Mierea de mānuka - beneficii

MGO 400+ celmai mic pret

 


Mierea de mānuka se diferentiaza radical de mierea obisnuita, datorita continutului extrem de ridicat de methylglyoxal(MGO). Este o substanta activa, folosita frecvent in scop medical, datorita proprietatilor sale antibacteriene. In functie de continutul de MGO, mierea de mānuka se clasifica in 4 categorii:
  • MGO 100+, este benefica in principal pentru intarirea imunitatii organismului.
  • MGO 250+, creste imunitatea si ajuta la tratarea unor afectiuni minore, cum ar fi febra si raceala.
  • MGO 400+, poate trata diverse infectii rezistente la antibiotice siafectiuni ale stomacului, cum ar fi aciditatea ridicata si refluxul gastric.
  • MGO 550+, trateaza cu succes orice infectii cu stafilococul auriu, candida sau orice alte infectii rezistente la antibiotice.
Se produc si cantitati limitate cu MGO 850+ sau 900+.
Printre alte efecte benefice, mierea de mānuka asigura o sanatate orala optima, trateaza sinuzita, vindeca rani, arsuri si boli de piele . Deoarece stimuleaza productia de melatonina a organismului, asigura un somn linistit si odihnitor. 

Mierea de mānuka - furnizori, comparatii preturi

 

Pe piata produselor naturiste din Romania, majoritatea furnizorilor au in oferta mierea de mānuka.
La preturi comparabile, mierea de mānuka poate fi achizitionata de la Apiland, Vegis, Plantum, Bioportal sau de la Emag. Preturile difera nesemnificativ. Urmariti in tabelul de mai jos, preturile pentru 250g de miere cu MGO de la 100+ la 550+.

PRETURI IN LEI PENTRU 250G MIERE(oferta la 09.01.2018)
(clic pe pret pentru a vizualiza oferta)



 MGO
apiland
vegis
plantum
bioportal
emag
100 +
 250+
 400+
 550+


  Cum se consuma Mierea de mānuka - Pentru eficienta maxima, specialistii recomanda sa se consume 3 - 4 lingurite, minim 30 de zile, cu 30 de minute inainte de mesele principale.