Ziua Indragostitilor, Sfantul Valentin sau Valentine's Day - cum este sarbatorita in lume




In Brazilia, Ziua Indragostitilor este sarbatorita pe 12 iunie. In acesta zi, femeile singure fac ritualuri populare numite "simpatize", pentru a gasi un sot sau un prieten.


În Statele Unite, de Ziua Indragostitilor, sunt expediate peste 190 de milioane de cărți postale. Ziua Îndrăgostiților este o sursă majoră de activitate economică, cu cheltuieli totale care  în 2017 au depasit 18,2 miliarde de dolari, sau peste 136 de dolari pe persoană. 


În China, Ziua Îndrăgostiților se numește Festivalul iubitilor. "Ziua chineză de Valentine" este Festivalul Qixi , sărbătorit în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului lunar.


În India , în antichitate, a existat o tradiție de adorare a lui Kamadeva, stăpânul iubirii, exemplificată de sculpturile erotice din Grupul de Monumente Khajuraho și de scrisul Kamasutra
Sărbătorirea Zilei  Indrăgostiților, a inceput în ​​jurul anului 1992. A fost răspândită datorită programelor din canalele comerciale TV, cum ar fi MTV , programe dedicate de radio și concursuri de scrisori de dragoste, pe lângă o liberalizare economică care a permis explozia industriala a cărților valentine. În vremurile moderne, tradiționaliștii hinduși și islamici au considerat că valentine's day este o contaminare culturală din Occident, rezultatul globalizării în India si au cerut urmașilor lor să o evite. În ciuda acestor obstacole, Ziua Îndrăgostiților devine tot mai populară în India.


În Iran, in prima parte a secolului 21, sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților a fost criticată aspru de către profesorii islamici care văd festivitățile total deosebite de cultura islamică. În 2011, sindicatul proprietarilor de imprimerii iraniene a emis o directivă privind interzicerea tipăririi și distribuirii oricăror mărfuri care promovează sărbătoarea, inclusiv cărți, cadouri și ursuleți de pluș. Asociația fenomenelor culturale și naturale din Iran, încearcă din 2006 să inlocuiasca valentine's day cu  Sepidarmazgan, o sărbătoare națională de pe 17 februarie. 


În Israel , tradiția evreiască a lui Tu B'Av a fost reînviată și transformată în echivalentul evreiesc al Zilei Îndrăgostiților. Este sărbătorită în a 15-a zi a lunii Av (de obicei la sfârșitul lunii august). În vechime, fetele purtau rochii albe și dansau în podgorii, unde băieții le așteptau. Astăzi, Tu B'Av este sărbătorită ca Ziua Îndrăgostiților, și împărtășește multe dintre obiceiurile asociate cu Sfântul Valentin în societățile occidentale. În cultura modernă israeliană, Tu B'Av este o zi populară pentru a proclama dragostea, a sugera căsătoria și a da daruri precum cărți sau flori.

 

În Japonia , Morozoff Ltd. a prezentat Ziua Indragostitilor pentru prima dată în 1936, când a rulat o publicitate adresată străinilor. Mai târziu, în 1953, a început să promoveze darea de ciocolată în formă de inimă. Alte companii de cofetărie japoneze au urmat exemplul ulterior. În 1958, magazinul universitar Isetan a condus o "vânzare de Valentine". Campaniile ulterioare în anii 1960 au popularizat obiceiul.Cea mai mare parte a activității legate de daruri este aceea de a da fiecărei persoane cantitatea potrivită de ciocolată.  Companiile japoneze de ciocolată fac jumătate din vânzările lor anuale în această perioadă a anului. Multe femei se simt obligate să ofere bomboane tuturor colegilor de sex masculin. În anii 1980, Asociația Națională a Industriei de Cofetărie din Japonia a lansat o campanie de succes pentru a face din 14 martie o "zi de răspuns", în care bărbații sunt așteptați să returneze favoarea celor care le-au dat bomboane pe Ziua Îndrăgostiților, numind-o Ziua Albă pentru culoarea ciocolatei oferite.


In Liban Sfântul Valentin este sfântul patron al unei mari părți a populației. Cuplurile folosesc ocazia sărbătorii de Valentine's Day pentru a face schimb de cuvinte și daruri dulci ca dovadă a dragostei. Astfel de cadouri includ de obicei cutii de ciocolată, cupcakes și trandafiri roșii, care sunt considerate emblema jertfei și pasiunii.
  Libanezii, celebrează Ziua Îndrăgostiților într-un mod diferit în fiecare oraș. În Beirut , bărbații iau femeile la masă și le pot cumpăra un cadou. Multe femei sunt rugate să se căsătorească în acea zi. În Sidon , Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită cu întreaga familie - este vorba mai mult despre dragostea familiei decât despre iubirea unui cuplu. 


Oficialii islamici din Malaezia de Vest, au avertizat musulmanii împotriva sărbătorii Zilei Îndrăgostiților, legând-o cu activitățile viciilor. In Malaezia de Est, sărbătorile sunt mult mai tolerate în rândul tinerilor cupluri musulmane, deși anumiți oficiali islamici și activiști musulmani din partea de vest au spus generațiilor mai tinere să se abțină de la astfel de sărbători, încercând să răspândească interdicția în Est.



 In Pakistan conceptul de Ziua Îndrăgostiților a fost introdus la sfârșitul anilor 1990, cu programe TV și radio speciale. Partidul politic Jamaat-e-Islami a cerut interzicerea sărbătorii Zilei Îndrăgostiților.  Cu toate acestea, celebrarea devine populară în rândul tinerilor din mediul urban, iar florarii se așteaptă să vândă o mare cantitate de flori, în special trandafiri roșii. 
În 2016, organismul local de guvernare din Peshwar a interzis oficial sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților in oraș. Interdicția a fost pusă în aplicare și în alte orașe, cum ar fi Kohat, de către administrațiile locale. 
În 2017, Tribunalul Islamabad a interzis sărbătorile de Ziua Îndrăgostiților în locuri publice din Pakistan.  


În Filipine, Ziua Îndrăgostiților este numită Araw ng mga Puso si este sarbatorita în aceeași manieră ca în Occident. Este de obicei marcata de o creștere abruptă a prețului florilor, în special a trandafirilor roșii.  Este cea mai populară zi de nunți, unele localități oferind gratuit ceremonii de masă.  


În Arabia Saudită , în 2002 și 2008, poliția religioasă a interzis vânzarea tuturor articolelor de Ziua Îndrăgostiților, spunând lucrătorilor din magazin să elimine orice obiecte roșii, deoarece ziua este considerată o sărbătoare creștină.  Această interdicție a creat o piață neagră pentru trandafiri și hârtie de ambalaj.  În 2012, poliția religioasă a arestat mai mult de 140 de musulmani pentru sărbătorirea zilei indragostitilor și a confiscat toti trandafiri roșii din magazinele de flori.
Cu toate acestea, în 2017 și 2018, după ce sarbatoarea a fost larg răspândită, poliția religioasă nu a mai împiedicat musulmanii să sărbătorească ziua. 

 

In Singapore, se cheltuie cei mai multi bani de Ziua Îndrăgostiților. 60% dintre cei din Singapore afirma ca vor cheltui pentru aceasta sarbatoare, între 100 și 500 de dolari. 

 

În Coreea de Sud , femeile dau ciocolată bărbaților pe 14 februarie, iar bărbații dau femeilor bomboane de ciocolată pe 14 martie ( Ziua Albă ). Pe 14 aprilie (Ziua Neagră), cei care nu au primit nimic în februarie sau pe 14 martie, merg la un restaurant chinezo-corean pentru a mânca taitei negri. Cea de-a 14-a zi a fiecărei luni marchează o zi legată de dragoste în Coreea. Din ianuarie până în decembrie: Ziua Lumânării, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Albă, Ziua Neagră , Ziua Trandafirilor, Ziua Îndrăgostiților, Ziua de Argint, Ziua Verde, Ziua Muzicii, Ziua Vinului, Ziua Filmului și Ziua Îngerilor.  Femeile coreene dau o cantitate mult mai mare de ciocolată decât femeile japoneze. 


 
In Marea Britanie, puțin sub jumătate din populație cheltuie de Valentine's day aproximativ 1,3 miliarde de lire sterline  pe carti postale, flori, ciocolată și alte cadouri.



În ziua Sfântului Valentin în Irlanda, mulți indivizi care caută iubirea adevărată fac un pelerinaj creștin la Altarul Sfântului Valentin din Whitefriar Street Carmelite Church din Dublin, unde se spune că găsesc moaștele Sfântului Valentin din Roma; se roagă la altar, în speranța că vor găsi dragoste. Există o carte în care străinii și localnicii și-au scris cererile de rugăciune pentru iubire. 

 

În Finlanda Ziua Îndrăgostiților se numește ystävänpäivä, care se traduce în "Ziua Prietenului". După cum indică și numele, această zi este mai mult despre amintirea prietenilor. În Estonia , Ziua Îndrăgostiților se numește sõbrapäev , care are același înțeles. 

 

În Franța, o țară tradițional catolică , Ziua Îndrăgostiților este cunoscută pur și simplu ca " Sfântul Valentin " și este sărbătorită în același fel ca și alte țări occidentale.  Moaștele Sfântului Valentin de Terni, patronul zilei sfântului Valentin, se găsesc în biserica catolică Saint-Jean-Baptiste și Saint-Jean-l'Evangéliste situate în orașul Roquemaure din Gard, sudul Franței.

 

In Grecia, Ziua Sf. Valentin sau Ziua Îndrăgostitului în tradiția greacă nu a fost asociată cu iubirea romantică. În biserica ortodoxă de est există un alt sfânt care protejează pe cei îndrăgostiți, oastea de la Cezareea (ziua de sărbătoare 3 iulie), dar acest lucru nu a fost cunoscut până la sfârșitul anilor 1990.  În Grecia contemporană, Ziua Îndrăgostiților este în general sărbătorită în tradiția comună occidentală. 

 

În Portugalia , sărbătoarea este cunoscută sub numele de "Dia dos Namorados" (Ziua iubirii / Ziua mișcării). Ca și în alte părți, cuplurile fac schimb de cadouri, dar în unele regiuni, femeile dau un lenço de namorados (" batistul iubitorilor"), care este de obicei brodat cu motive de dragoste. 

 

În ultimii ani, România a început sa sărbătoresca Ziua Îndrăgostiților. Acest lucru a atras atenția mai multor grupuri, instituții și organizații naționaliste precum Noua Dreaptǎ, care condamnă sarbatorirea Zilei Indragostitilor. Cei care o sarbatoresc, sunt considerati comercialiști și importatori kitsch occidentali. Pentru a contracara denaturarea percepută a culturii naționale, Dragobete, un festival de primăvară sărbătorit în unele părți din sudul României, a fost reaprins după ce a fost ignorat în timpul comunismului, ca sărbătoare traditionala românească pentru iubiți. Sărbătoarea este numită după un personaj din folclorul român, fiul lui Baba Dochia. Data sa variază în funcție de aria geografică, totuși astăzi se serbeaza frecvent pe 24 februarie. 


 În Danemarca și Norvegia, 14 februarie este cunoscută sub numele de Valentinsdag, și este sărbătorită în aceeași manieră ca și în Regatul Unit.  În Suedia se numește Alla hjärtans dag ("Ziua inimii întregi ") și nu este sărbătorită pe scară largă. Un studiu din 2016 a arătat că mai puțin de 50% dintre bărbați și femei plănuiau să cumpere cadouri pentru partenerii lor. 


În Spania, Ziua Îndrăgostiților este cunoscută sub numele de " San Valentin " și este sărbătorită la fel ca în restul Occidentului.