Salvia officinalis, iarba sfanta sau hrana zeilor



salvia officinalis, camp cu salvie



 Salvia officinalis ( numită și salvie de grădină , salvie obișnuită sau salvie culinara ) este o planta perena, verde, cu tulpini lemnoase, frunze cenușii și flori albastre până la purpurii. Este membra a familiei de mentă Lamiaceae și este originara din regiunea mediteraneană , deși a fost naturalizată în multe locuri din întreaga lume.

  Are o istorie lungă de utilizare medicinală și culinară, iar în epoca modernă ca plantă ornamentală de grădină. Ea poate atinge o înălțime de 30-70 centimetri, florile ei violete sunt dispuse verticilat, deci în cerc, în jurul unei axe comune iar frunzele sale opozite, alb-lânoase sclipesc argintiu și emană un parfum ușor amar, aromatic. Denumirea de salvia derivă din cuvântul latinesc "salvare" (a vindeca, a însănătoși).

Culturile sunt destul de variate în ceea ce privește dimensiunea, culoarea frunzelor și a florilor și modelul frunzelor. Tipul de Lumea Veche creste la aproximativ 2 ft (0.61 m) inalt si lat, cu flori de lavanda cele mai comune, desi pot fi de asemenea albe, roz sau purpuriu. Frunzele sunt alungite, cu dimensiuni de până la 2,5 inci (6,4 cm), cu o lățime de 2,5 cm. Frunzele sunt gri-verde, rugoase pe partea superioară și aproape albe dedesubt, datorită multor fire scurte de păr moale. Soiurile moderne includ frunze cu violet, trandafir, și galben în combinații variate. 

Salvia officinalis - scurt istoric

salvie salbatica
Potrivit unei legende, atunci cand Fecioara Maria se ascundea cu Pruncul Iisus de furia soldatilor regelui Irod, a cerut ajutorul plantelor. Prima planta care i-a sarit in ajutor a fost salvia, care a ascuns-o sub frunzele sale. Pentru ca a scapat-o de soldati, Maica Domnului a binecuvantat salvia cu puteri vindecatoare, sa-l ajute si sa-l salveze pe om de la moarte.
Conform unei legende, salvia a fost singura plantă care a adăpostit-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în braţe, în timp ce fugea din calea regelui Irod. Acesta dăduse ordin ca în tot regatul copiii sub 2 ani să fie ucişi. Pentru că au scăpat de furia soldaţilor, ascunşi sub frunzele salviei, Maica Domnului ar fi binecuvântat planta: „De azi înainte tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-i salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu cu mine”.

Citeste mai mult: adev.ro/pbchyl

Conform unei legende, salvia a fost singura plantă care a adăpostit-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în braţe, în timp ce fugea din calea regelui Irod. Acesta dăduse ordin ca în tot regatul copiii sub 2 ani să fie ucişi. Pentru că au scăpat de furia soldaţilor, ascunşi sub frunzele salviei, Maica Domnului ar fi binecuvântat planta: „De azi înainte tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-i salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu cu mine”.

Citeste mai mult: adev.ro/pbchyl
Salvia officinalis a fost folosita din timpuri străvechi pentru a evita răul, creșterea fertilității femeilor și multe altele.  Pliny cel Bătrân a spus că această plantă a fost numită salvie de către romani și a fost folosită ca diuretic, anestezic local pentru piele, și pentru alte utilizări. Charlemagne a recomandat planta pentru cultivare în Evul Mediu timpuriu, iar în timpul Imperiului Carolingian , a fost cultivată în grădinile mănăstirii. Walafrid Strabo a descris-o în poemul său Hortulus ca având un miros dulce și fiind utila pentru multe boli umane. 

Planta a avut o puternica reputație în Evul Mediu, cu numeroase referiri la proprietățile sale vindecatoare. A fost uneori numita S. salvatrix (salvatorul). Dioscorides, Pliny și Galen au recomandat salvia ca diuretic, hemostatic, emmenagogue și tonic .  Le Menagier de Paris , în plus față de recomandarea ca supă de salvie rece și sos de salvie pentru păsări de curte, recomandă salvia pentru spălarea mâinilor la masă. Herbelul lui John Gerard (1597) afirmă ca "este deosebit de buna pentru cap și creier, accelerează simțurile și memoria, întărește sinewelele, restaurează sănătatea celor care au paralizie și scoate tremurul agitat"

 Gravase Markham in " The Huswife English (1615) oferă o rețetă pentru o pulbere de dinți de salvie și sare.  Apare în rețete pentru Oțetul Patru Hoți, un amestec de plante care ar fi trebuit să înlăture ciuma. În secolele trecute, a fost folosită și pentru îngrijirea părului,  impotriva mușcăturilor de insecte și viermi, vărsături, condiții mentale, preparate orale pentru inflamarea gurii, limbii și gâtului și, de asemenea, pentru reducerea febrei. 

Tratamente naturale pe baza de salvie officinalis


Salvia este o plantă medicinală recomandată ca remediu natural în tratarea și vindecarea hipertensiunii arteriale, afecțiunilor intestinelor și stomacului, ale măduvei spinării, inflamațiilor căilor respiratorii, oboselii fizice și psihice, nervozității, dar și în stimularea menstruației, febră, stres, tonus sexual scăzut, afte, stomatite, ulcerații ale pielii, tuse, bronșită, abcese dentare, celulită.

Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism, ferește de atacuri de apoplexie și are un efect foarte favorabil asupra paraziților.
În combaterea transpirației nocturne, Salvia officinalis este singura plantă medicinală, în afara levănțicii, care ne vine în ajutor, ea vindecă maladia care provoacă această transpirație în timpul nopții.
Medicii  recomandă Salvia officinalis în spasme, afecțiuni ale măduvei spinării, dereglări glandulare și tremurul membrelor.
Ceaiul are un efect benefic și asupra ficatului bolnav, înlătură balonările, are acțiune depurativă.
 

  Salvia officinalis este foarte eficientă în tratarea bolilor specifice femeilor: probleme ale organelor pelviene (băi de șezut cu salvie), dar și în bolile specifice bărbaților: probleme de sterilitate și impotență (ceaiul din frunze de salvie sau ceai din flori de salvie mărunțite).
Ceaiul de salvie este recomandat în uz extern, în vindecarea bolilor de gât (amigdalită), abceselor dentare, inflamațiilor cavității bucale. Mirosul neplăcut al gurii poate fi combătut cu gargarisme cu ceai de salvie de patru-cinci ori pe zi sau chiar și mai multe ori pe zi. 


ulei de salvie macerat





tinctura salvie


 
ceai salvie

 
un camp cu salvie

              VEZI 100 DE PRODUSE DIN SALVIE

 O specie de salvie, numita "salvia divinorum", are puternice proprietati psihoactive, asemanatoare opioidelor, care induc efecte halucinogene. Despre aceasta, vom vorbi intr-o postare viitoare.