colesterol |
Colesterolul este un alcool, având la bază sterol, identificat în membrana celulară și în țesuturile organismului și transportat în sânge. De regulă, el nu se absoarbe prin alimentație, ci se sintetizează în organismul animal. Se concentrează la nivelul ficatului, măduvei spinării, a creierului dar și la nivelul plăcii de aterom, conducând la ateroscleroză.
Colesterolul are un rol important în organism, numeroase procese biochimice avându-l drept precursor. Hiperproducerea de colesterol (cel din lipoproteine de mică densitate) este asociată cu afecțiuni vasculare: accidente vasculare cerebrale, cardiace, oculare ș.a., periclitante pentru viață.
Colesterol bun(HDL) si colesterol rau(LDL)
Din punct de vedere medical, colesterolul este grupat in trei categorii. Este vorba de colesterol total, care se compune din colesterol bun si colesterol rau. Pentru o persoana adulta, nivelulu optim al colesterolului total ar trbui sa fie sub 200mg/dl, iar depasirea valorii de 240mg/dl este deja un nivel de alerta. Nivelul optim al cloesterolului bun este in jur de 60 mg/dl iar cel al colesterolui rau aproximativ 130 mg/dl.
Concret, un nivel ridicat al colesterolului conduce la formarea de depozite de grasime care se depun pe peretii vaselor de sange. In timp, acestea pot bloca circulatia sangelui, moment in care apare atacul de cord sau atacul cerebral. Tabloul nu este de loc placut, deci nu este de dorit sa ajungem in aceasta situatie.
Ce trbuie sa mai stim despre colesterol
Termenul tradițional de colesterol sanguin se referă de fapt la 2 tipuri de lipide:
- LDL (low density lipoprotein) lipoproteine cu densitate mică așa numitul colesterol “rău”;
- HDL (high density lipoprotein) lipoproteine cu densitate mare, denumit si colesterol bun".
Colesterolul este necesar pentru:
- menținerea integrității celulare; de asemenea are rol în reglarea vâscozității fluidelor celulare (sînge);
- sinteza bilei (acizi biliari);
- metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E; este precursor major al vitaminei D;
- precursor al reacțiilor de sinteză a hormonilor steroidici (cortisol și aldosteronă în glandele suprarenale) si a hormonilor sexuali progesteron, estrogen și testosteron;
- intervine la nivelul sinapselor nervilor;
- intervine în sistemul imunitar, inclusiv împotriva cancerului.
Intelegem de aici ca fara colesterol organismul nu poate genera sau reconstrui celule sanatoase. In consecinta, un control anual al nivelului colesterolului din sange este mai mult decat necesar.