Masti pentru copii FFP2 FFP3 ambalate in seturi sau individual

MASTI PENTRU COPII



Accesoriul noului normal
Mastile de protectie au un dublu rol: impiedica eliminarea in aer a virusurilor (ii protejam pe cei din jur) si ne apara de contaminarea cu virusuri (ne protejam pe noi insine). Este filosofia de viata pe care au adoptat-o deja tarile asiatice si care se dovedeste eficienta atat la nivel individual cat si social. Pentru ca sa avem o sansa sa functionam in noul normal, trebuie saintelegem ca pericolul COVID-19 este prezent si ca, pana la aparitia unui vaccin, avem datoria sa facem tot ce ne stain putinta saminimizam contaminarea si expunerea. Regula se aplica acasa, la locul de muncasi, de asemenea, in interactiunea cu clientii.
Tipuri de masti
Inainte sa decidem ce tip de masca vom folosi pentru a ne proteja, va propunem un ghid informativ despre tipurile de masti care exista pe piatasi despre capacitatea de protectie a fiecarui model.
Indiferent de unde achizitionati masca de protectie, cereti informatii despre produs si intelegeti ce achizitionati, luand in calcul nu doar pretul produsului, ci si atributele sale specifice care fac diferenta intre protectia reala si sentimentul de protectie.

Masti medicale sau chirurgicale
Sunt dispozitive medicale al caror scop principal este sa protejeze pacientul in timpul unei consultatii sau al unei interventii chirurgicale. Au aspectul cel mai comun (culoarea tipica, verde sau albastra) si se impart in trei categorii:
1. Masti medicale/chirurgicale cu 3 straturi, care sunt de 3 tipuri si anume: 
tip I - eficienta de 95%, respectiv standardul EN14683 
tip II - eficienta de 98%,  respectiv standardul EN14683 
tip III - eficienta de 98% (plus protectie impotriva stropilor), respectiv standardul EN14683 
Toate aceste 3 tipuri de masti medicale sau chirurgicale se gasesc in seturi de cate: 1, 5, 10, 30 sau 50 de bucati per pachet.Pot fi sterilizate din fabrica sau non-sterile (cum sunt 99% din produsele din comert din acest moment, in Romania). Pentru mastile non-sterile, se recomanda sterilizarea acestora inainte de purtare intr-un dispozitiv cu raze UV-C.Înainte de a comanda măști de protecție pentru familie sau la locul de muncă, cereți detalii despre standardul mastilor si informati-va corect despre produsul pe care il achizitionati! 
Masti de protectie (EIP) cu 3-4-5 straturi 
Aceste masti nu sunt dispozitive medicale, insa sunt adoptate de cadrele medicale deoarece au si o eficienta mare de protectie personala (daca principalul scop al mastii chirurgicale este sa protejeze pacientul, mastile de protectie asigura si sanatatea persoanei care le poarta).
Mastile de protectie sunt de patru tipuri
FFP1 - cu 3straturi, eficienta de 80%, respectiv standardul EN149:2001. Acestea se gasesc in 2 marimi: L pentru adulti si M pentru copii cu varste intre 3-12 ani.
Masca adulti
Masca copii
Produsele FFP1 se comercializeazain seturi de cate 50 de bucati si sunt produse non-sterile.
FFP2 sau KN95 sau KF94 - cu 4 straturi, eficienta de 94%, respectiv standardul EN149:2001

FFP3 sau KN99 - cu 4 sau 5 straturi, eficienta de 99%, respectiv standardul EN149:2001

Mastile FFP2 si FFP3 sunt ambalate individual sau in seturi de cel mult 5bucati per pachet. Ceea ce le face extrem de eficiente in protectia anti COVID-19 (si, de asemenea, a altor virusuri) este gradul ridicat de etanseizare. Se inchid bine pe forma fetei, fara sa lase acele spatii vulnerabile intre pielea obrazului si masca.

In ciuda faptului ca eficienta fata de o masca medicala de tip II este mai mica,de exemplu 98% pentru standardul EN14683 fata de 94% pentru standardul EN149:2001 tipic mastilor FFP2, KN95 sau KF94, mastile de protectie au avantajul indiscutabil al etanseizarii ridicate. In plus, putem alege un model cu valva, pentru a permite celui care o poarta sa respire mai usor (esential in cazul in care purtam masca un timp indelungat sau facem efort fizic).

Toate mastile sunt de unica folosinta!
Toate mastile, atat cele medicale cat si cele de protectie sunt de unica folosinta (termenul in engleza este disposable)! In mod normal, dupa folosire (sau dupa aproximativ doua ore de purtare), ar trebui sa le aruncam si sa le inlocuim cu o masca noua.Abordarea este, din pacate, nerealista in conditiile in care gandim lucrurile pe termen lung. Ar insemna un consum, in medie, de doua, trei masti pe zi. Pentru o familie cu trei membri, matematica ne arata ca ar presupune sa avem un consum pe noua masti de unica folosinta pe zi.
Adaptarea la noul normal este sustinuta de evolutia tehnologiei care pune la dispozitia publicului larg metode de sterilizare tipice spitalelor (unde riscul de contaminare era crescut si inainte de pandemie). Aparatele de sterilizat cu UV-C ne permit sa prelungim viata mastilor, fie ele medicale sau de protectie, si sa le putem repurta fara riscuri atata timp cat materialele sunt in buna stare. Atentie, mastile se degradeaza. Daca apar rupturi, material rarit, daca prinderile isi pierd din elasticitate sau daca masca s-a deformat, este esential sa le inlocuim!
Mastile din bumbac sau tesatura, fie cu 1, 2 sau chiar 3 straturi NU au nici o protectie in fata virusurilor, din acest motiv consideram ca nu fac parte din kit-ul de protectie anti-COVID 19! Ele reprezinta o solutie de compromis (mai bine decat nimic), insa nu va recomandam sa va bazati pe eficienta acestora cand sunteti in spatii inchise sau aglomerate!