Lingouri aur emag


Lingouri aur emag. Stick USB din aur.
                                               VERIFICA OFERTA

Lingouri aur emag - Istoria ancestrala a aurului – fapte si date eMAG

Pentru egipteni, zeul soarelui Ra era „un munte de aur”, iar incasii ii spuneau „lacrimile soarelui”... inca din acele vremuri stravechi suprematia aurului era recunoscuta, iar stralucirea metalului galben a fascinat civilizatie dupa civilizatie pentru mai mult de 7 milenii.
In istoria sa, aurul comprima toate etapele prin care a trecut omenirea, de la „adorarea idolilor” sculptati in aur pana la dezvoltarea unei economii de piata bazata pe moneda aur, la pastrarea in trezoreriile statelor ca cea mai sigura rezerva sau la investirea in produse financiare inovatoare.


Asa cum o stim noi, istoria aurului incepe cu 7000 de ani in urma

In 1972, in apropierea lacului Varna a fost descoperita o necropola, care gazduia sute de morminte preistorice, iar in 3 dintre acestea arheologii au gasit 3.000 de artefacte din aur, care cantareau impreuna aproximativ 6,5 kilograme aur. In urma datarii cu radiocarbon, s-a stabilit ca mormintele apartineau erei eneolitic (5.300 – 4.500 i. Hr.) si, astfel, aurul gasit in acest sit arhelogic este „cel mai vechi” aur prelucrat deoameni.

Lingouri aur emeg - Apar bijuteriile din aur

In Mesopotamia (astazi Iraq), a fost descoperita prima bijuterie mai elaborata, reprezentand o diadema care se pare ca se purta la inmormantari. Bijuteria avea pandantive de aur, de forma frunzelor de salcie, montate pe margele din piatra carneol.



Masca faraonului Tutankhamun

Masca a fost descoperita in 1922, in piramida pastrata aproape intacta, in care a fost inmormantat faraonul. Regele Tut, cum este cunoscut popular, a fost faraon al Egiptului intre 1332 – 1323 i.e.n. Celebra masca mortuara este realizata din aur pur, sticla colorata si pietre semipretioase si simbolizeaza o cobra, care in traditia egipteana proteja faraonul, scuipand foc inspre dusmani.



 Lingouri aur emag - Prima moneda de aur numita „Croesids”

Croesus, regele Lydiei (provincia Manisa din Turcia de astazi), intre 560 si 547 i.e.n., face prima moneda din aur care devine recunoscuta international. De altfel, inca din anii 700 i.e.n. existau monede in circulatie, doar ca acestea erau turnate din argint. Monedele „Croesids” erau facute dintr-un amestec de 63% aur si 37% argint, aliaj cunoscut sub numele de “electrum”. In 547, Croesus este infrant de persi, care preiau ideea de a folosi aurul ca metal principal in turnarea monedelor.

„Ducatul de aur” emis in Venetia

Este cea mai „longeviva” moneda de aur din istorie devenind moneda populara a lumii pentru cinci secole, pana in 1797 cand Venetia este cucerita de Napoleon. Ducatul, sau zecchino, cantarea 3,194 grame aur de puritate 986‰. Plecand de la modelul ducatului au aparut si alte monede similare folosite de-a lungul Mediteranei, mai importanta fiind basilikon, moneda Imperiului Bizantin.



Lingouri aur emag - Incepe “marea foamete” de aur

Intre anii 1370 – 1420 numeroase mine de aur din Europa sunt epuizate (exploatate in totalitate).

Expeditiile in “Americi” in cautare de aur aztec si incas

Regele Ferdinand al Spaniei lanseaza expeditii fara precedent inspre continentul american, in cautare de aur.In anii care au urmat, conchistadorii spanioli anihileaza civilizatiile incase si aztece. Pentru cuceritori, obiectele din aur nu aveau nicio valoare sacra, asa cum aveau pentru populatiile americane, asa ca acestia au capturat tot aurul si argintul gasite si le-au trimis in Spania pentru a fi topite si transformate in lingouri.



Lingouri aur emag - Goana dupa aur – „Gold rush”

Pe cand construia o fabrica de cherestea langa Sacremento, in California, James Marshall gaseste filoane deaur. Aflarea vestii va da nastere celei mai mari „fugi” dupa aur, mai mult de 40.000 de oameni venind in California, pentru a cauta aur. Din cei 40.000 de „mineri” foarte putini s-au imbogatit din aurul gasit.

Aurul din Africa de Sud si primul ou Faberge

Africa de Sud va asigura 40% din aurul lumii, dupa ce, langa Johannesburg, sunt descoperite zacaminte de aur.Carl Faberge face primul ou imperial pentru tarul Alexandru al III-lea. Oul era cadoul tarului catre sotia sa,Maria Fedorovna. Traditia oferirii unui ou de aur cu ocazia Pastelui, intiata in 1885, va continua pana in 1917.