Vezi oferta
Plăcile video pot fi integrate in placa de bază la PC-urile mai vechi. Acest cip grafic are de obicei o cantitate mică de memorie şi preia o parte din memoria RAM a sistemului principal, reducând astfel memoria RAM totală disponibilă. Aceasta se mai numeşte grafică integrată care are un nivel scăzut de performanţă şi este nedorită de cei ce îşi doresc să ruleze aplicaţii 3D. Aproape toate plăcile de bază permit dezactivarea graficii integrate prin intemediul BIOS-ului. Pentru acest lucru este necesar ca placa de bază să fie prevăzută cu suport AGP, PCI sau PCI-Express, pentru ataşarea unei plăci video. Plăcile de bază de top permit adăugarea mai multor plăci video, acestea putând fi conectate între ele prin interfaţa SLI pentru plăcile video produse de NVIDIA, şi CrossFire pentru cele produse de ATI.
Placi video laptop si gaming - istoric
Prima placă video IBM PC, care a fost lansată cu primul IBM PC, a fost dezvoltată de IBM în 1981. MDA (Monochrome Display Adapter) putea funcţiona doar în modul text, reprezantând 80 de coloane şi 25 de linii (80x25) pe ecran. Avea o memorie de doar 4KB şi o singură culoare. VGA a fost larg acceptat, permiţând anumitor corporaţii cum ar fi ATI, Cirrus Logic şi S3, de a lucra cu placa video, îmbunătaţindu-i rezoluţia şi numărul de culori. Astfel s-a dezvoltat SVGA (Super VGA), care a ajuns la 2 MB de memorie video şi o rezoluţie de 1024x768 cu 256 de culori.În 1995 primele plăci video 2D/3D au fost lansate, dezvoltate de Matrox, Creative, S3, ATI şi altele. Aceste plăci video au urmat SVGA, dar aveau implementate funcţii 3D. În 1997 a fost lansat cipul grafic Voodoo 3dfx, care a fost mult mai puternic în comparaţie cu celelalte, introducerea unor efecte 3D, cum ar fi cartografierea PMI, Z-buffering şi anti-aliasing in piaţa de consum.
După această placă, o serie de plăci 3D au fost lansate, cum ar fi Voodoo2, TNT şi TNT2 de la NVIDIA. Intel a dezvoltat AGP (Accelerated Graphics Port) care a rezolvat problema dintre procesor şi placa video.
Din 1999 până in 2002, NVIDIA deţinea controlul pe piaţă cu familia GeForce. În acest moment îmbunătăţirile au fost efectuate la algoritmii 3D şi la procesorul grafic, memoria a crescut, de asemenea pentru a imbunătăţi rata de date.
Tehnologia DDR a fost încorporatǎ, capacitatea de memorie a crescut de la 32 MB cu GeForce la 128 MB cu GeForce 4.
Din 2003 ATI (Cumparat ulterior de AMD) şi NVIDIA au dominat piaţa plăcilor video cu liniile Radeon şi GeForce, respectiv.
Acum, majoritatea calculatoarelor folosesc placi video pe interfata PCIe (PCI Express) (PCI = Peripheral Component Interconnect).
Cea mai puternică placă video care se cunoaşte în prezent este Radeon Pro Duo, de tip HBM, ce dispune de 8 sau 12 GB de memorie video şi 4x512 biţi lăţime de bandă, ceea ce-i permite să suporte cu uşurinţă rularea jocurilor PC sau a videoclipurilor la rezoluţie 4K (4096x2160).
O placă video ( de asemenea , numit un card de afișare, placă grafică, adaptor de afișare sau grafică adaptor) este un card de expansiune care generează un flux de imagini de ieșire la un afișaj (cum ar fi un monitor de calculator ). Frecvent, acestea sunt promovate ca plăci grafice discrete sau dedicate, subliniind distincția între acestea și grafică integrată .
Majoritatea placilor video moderne sunt construite fie cu AMD -sourced sau Nvidia -sourced cipuri grafice. (Până în 2000, 3dfx Interactive a fost , de asemenea , un rol important, și de multe ori revolutionara, producător.) Cele mai multe plăci video oferă diverse funcții , cum ar fi de redare accelerată 3D scene și grafică 2D , MPEG-2 / MPEG-4 decodare, ieșire TV, sau capacitatea de a conecta mai multe monitoare ( multi-monitor ). Placile video au, de asemenea, capabilități placa de sunet la sunet de ieșire - împreună cu video pentru televizoare conectate sau monitoare cu difuzoare integrate.
Plăcile grafice nu au fost foarte utile pentru computere devreme, deoarece acestea nu au avut capacitatea de a rula jocuri grafice sau bazate pe clipuri video de înaltă rezoluție ca și calculatoare moderne fac acum.
In cadrul industriei, placile video sunt numite uneori grafice add-in-placi, abreviat ca AIB s, , cu cuvântul "grafica" omise de obicei.
Dedicate vs grafică integrată
Ambele factorii de decizie CPU dominante, AMD și Intel , se deplasează la APU. Unul dintre motive este faptul că procesoarele grafice sunt procesoare paralele puternice, și plasarea lor pe matrița procesorului permite capacitatea lor de procesare paralelă a fi valorificat pentru diferite sarcini de calcul, în plus față de procesare grafică. ( A se vedea heterogena System Architecture , care discută implementarea AMD.) APU sunt mai noua tehnologie grafica integrata si, ca declinul costurilor, va fi , probabil , folosite în loc de grafică integrată pe placa de bază , în cele mai multe viitoare computerele de acasă și de afaceri de mici și mijlocii la prețuri. De la sfârșitul anului 2013, cele mai bune APU furnizează procesare grafică se apropie de gama medie plăci video mobile și sunt adecvate pentru jocuri casual. Utilizatorii care caută cea mai înaltă performanță pentru jocuri video de sau pentru alte utilizări grafice intensive ar trebui să aleagă în continuare calculatoare cu plăci grafice dedicate. ( A se vedea dimensiunea pieței și a impactului unităților de procesare accelerată a vânzărilor placa video , de mai jos.)
Dincolo de segmentul entuziast este piața pentru placi video profesionale pentru posturile de lucru utilizate în efecte speciale industriei, precum și în domenii cum ar fi proiectarea, analiza și cercetarea științifică. Nvidia este un jucător major în segmentul profesional. În noiembrie 2013, AMD a introdus un așa-numita carte de "Supercomputing" grafica "concepute pentru vizualizarea datelor în finanțe, explorarea de petrol , aeronautică și automobile, proiectare si inginerie, geofizica, științele vieții, medicină și apărare.
Placi video laptop si gaming - Cererea de energie
Pe măsură ce puterea de procesare a placilor video a crescut, deci are cererea lor de energie electrică. Curent placi video de înaltă performanță au tendința de a consuma o mare putere. De exemplu, puterea de proiectare termică (TDP) pentru GeForce GTX TITAN este de 250 de wați. În timp ce CPU și de alimentare cu energie factorii de decizie s- au mutat recent spre o mai mare eficiență, cererile de putere de GPU - uri au continuat să crească, astfel încât placa video poate fi cel mai mare utilizator de energie electrică într - un calculator. Cu toate că sursele de alimentare cresc puterea lor prea, strangulare se datorează PCI-Express conexiunea, care este limitată la furnizarea de 75 de wați.] placi video moderne cu un consum de putere de peste 75 de wați includ , de obicei , o combinație de șase pini (75 W) sau opt pini (150 W) , prize de curent , care se conectează direct la sursa de alimentare. Furnizarea de răcire adecvată devine o provocare în astfel de calculatoare. Calculatoare cu placi video multiple pot avea nevoie de surse de alimentare în 1000 W - 1500 W gama. extragerea căldurii devine un aspect de design major pentru computere cu două sau mai multe plăci video high end.
Placi video laptop si gaming - Scalare multi-card
Unele plăci grafice pot fi legate între ele pentru a permite scalarea procesării grafice pe mai multe cărți. Acest lucru se face folosind fie magistrala PCIe de pe placa de bază, sau, mai frecvent, o punte de legătură de date. În general, cărțile trebuie să fie de același model care urmează să fie legate între ele, și carduri de cele mai reduse de putere nu sunt în măsură să fie legate în acest fel. AMD și Nvidia ambele au metode brevetate de scalare, CrossFireX pentru AMD, si SLI pentru Nvidia. Carduri de la diferiți producători de chipset-uri, arhitecturi nu pot fi folosite împreună pentru scalarea cu mai multe cărți. În cazul în care o placă grafică are dimensiuni diferite de memorie, cea mai mică valoare va fi utilizată, cu valori mai mari fiind luate în considerare. În prezent, scalarea pe carduri de consum de calitate se poate face utilizând până la patru cărți.Din 2016, furnizorii primari de GPU-uri (chips-uri video sau chipset-uri) folosite în plăci video sunt AMD si Nvidia. În al treilea trimestru al anului 2013, AMD a avut o cotă de piață de 35,5% , în timp ce Nvidia a avut o cotă de piață de 64,5%, în conformitate cu Jon Peddie Research. În economie, această structură de industrie este numit un duopol . AMD si Nvidia, de asemenea, construi și vinde plăci video, care sunt denumite grafice add-in-bord (AIBS), în industrie. ( A se vedea Compararea unităților de procesare grafică Nvidia și Compararea AMD unități de procesare grafică .) În plus față de marketing propriile placi video, AMD si Nvidia vinde GPU lor de către furnizorii autorizați AIB, care AMD și Nvidia se referă ca "parteneri". Faptul că Nvidia și AMD concura direct cu clientul / partenerii complică relațiile din industrie. Faptul că AMD și Intel sunt concurenți direcți în industria procesorului este, de asemenea, demn de remarcat, din moment ce placi video AMD bazate pot fi utilizate în computere cu procesoare Intel. muta Intel pentru a slăbi AMD APU poate, care până în prezent nu a obținut o parte semnificativă din veniturile sale din componente grafice. Ca de-al doilea trimestru al anului 2013, au existat 52 de furnizori AIB. Acești furnizori AIB pot comercializa placi video sub branduri proprii, sau de a produce placi video pentru brandurile private label sau de a produce plăci video pentru producătorii de computere. Unii furnizori AIB , cum ar fi MSI construi atat AMD cat si bazate pe Nvidia bazate pe plăci video. Altele, cum ar fi EVGA, construi placi video bazate pe Nvidia numai, în timp ce XFX , construiește acum plăci video bazate pe AMD numai. Mai mulți furnizori AIB sunt, de asemenea, furnizorii de plăci de bază. Cei mai mari furnizori AIB, bazate pe cota globală de piață cu amănuntul pentru plăci grafice, includ Taiwan pe bază de Palit Microsystems , Hong Kong-PC Partner (care comercializează carduri video AMD bazate pe sub sale Sapphire brand și plăci video Nvidia bazate sub sale Zotac de brand ), Taiwan pe bază de calculator-maker Asustek Computer Micro-star International (MSI), bazate pe Taiwan Gigabyte Technology, (Asus), bazate pe Taiwan Brea, California , pe bază de Statele Unite ale Americii, EVGA (care vinde , de asemenea componente de calculator , cum ar fi surse de alimentare) și Ontario, California , Statele Unite ale Americii bazate pe XFX. (Societatea-mamă a XFX are sediul în Hong Kong.)
Placi video laptop si gaming - Dimensiunea de piață și a impactului unităților de procesare accelerată a vânzărilor de plăci video
transferurile de carduri video au totalizat 14,5 milioane de unități în al treilea trimestru al anului 2013, o scădere de 17% față de T3 2012 niveluri. Piața tradițională PC - ul este în scădere ca pondere calculatoare comprimat și smartphone - uri câștig. Cu ani în urmă, trecerea la grafica integrata pe placa de baza a redus foarte mult piața pentru placi video low end. Acum, AMD și Intel unități de procesare accelerată, care combină procesare grafică cu funcții CPU pe CPU în sine mor, exercită o presiune suplimentară asupra vânzărilor pentru placa video AMD a introdus o linie de procesoare combinate pe care o numește AMD A-Series APU procesoare (A4, A6, A8, A10) , în timp ce Intel, mai degrabă decât de introducere pe piață o linie exclusivă a APU, a introdus său "4 -a generație de procesoare Intel® Core ™ Procesoarele ", dintre care unele sunt APU. Aceste procesoare sunt descrise ca oferind "efecte vizuale superbe și o grafică de performanță, fără costul unui card de grafică separată. Acestea sunt etichetate ca având Intel HD Graphics sau Intel Iris Pro Graphics. Ca un exemplu, i7 4750HQ Intel Core cu Iris Graphics Pro 5200, o unitate de procesare accelerată pentru calculatoare de tip notebook, permite utilizatorilor cu cerințe de gama medie grafice pentru a utiliza un computer portabil, fără o placă video. Într-un septembrie 2013 revizuire a i7 4750HQ Intel Core unitate de procesare accelerată (care este strâns legată de procesorul Intel cu HD Graphics 5000 utilizate în MacBook Air,) a declarat site-ul Hardware.info: "Cu cea mai recentă generație de grafică integrată , Intel a stabilit pentru a rivaliza cu performanța de mobil placa grafica mid-range Nvidia GeForce GT 650M. şi testele nu lasă nici o îndoială cu privire la aceasta, ambele 3DMark și obiectivele de referință pentru jocuri confirmă faptul că [Intel] Iris Pro Graphics 5200 este pe aceeași nivelul sau ușor inferior celui al lui GT 650M. (GeForce GT 650M nu este comercializat prin canale de vânzare cu amănuntul, dar un desktop - GTX EVGA 650 a fost de vânzare pentru aproximativ 120 $ la sfârșitul anului 2013. ) Cu toate că revizuirea constată că unitatea de procesare accelerată Intel nu este încă de cost competitiv, tehnologia se apropie de competitivitate, cel puțin cu mid-range video dedicată de telefonie mobilă. (Un site web de analiză comparativă video care Cataloghează benchmark trimise de utilizatori prezinta Intel Iris Pro Graphics 5200, pe baza unui eșantion foarte mic de 8 depuneri, a marcat un Mark G3D de 912, , față de 1296 pentru Nvidia GeForce GT 650M cu scoruri mai mari fiind mai bine. în cazul în care valoarea de referință este liniară, care pune Iris Pro performanțele grafice 5200, la aproximativ 70% din GeForce GT 650M Intel a fost direcționarea în funcție. APU mobile A10-5750M AMD cu scoruri grafice Radeon HD 8650G 858 cu privire la această valoare de referință grafică . ) Cu reduceri anticipate ale prețurilor, se estimează că APU va înlocui în cele din urmă redus la mid-range dedicat implementările video. Acest lucru va lasa doar entuziast high-end și segmentele de piață profesionale pentru furnizorii de plăci video.Placi video laptop si gaming - Piese de schimb
Unitate de procesare grafică
Articol principal: Unitate de procesare grafică
O unitate de procesare grafică (GPU), de asemenea , numit uneori o unitate de procesare vizuala (VPU), este un grup specializat în circuit electronic proiectat pentru a manipula rapid și de a modifica memoria pentru a accelera construirea de imagini într - un buffer de cadre destinate producției la un afișaj. Din cauza gradului mare de complexitate de calcul programabile pentru o astfel de sarcină, o placă video modernă este, de asemenea, un calculator în sine. Video BIOS BIOS - ul video de sau firmware - ul conține un program minimal pentru instalarea inițială și de control al plăcii video. Acesta poate conține informații cu privire la calendarul de memorie, viteze și tensiuni ale procesorului grafic, RAM-ul, precum și alte detalii, care pot fi uneori schimbate de operare. Motivul obișnuit pentru a face acest lucru este de a overclocka placa video pentru a permite viteze mai mari de procesare video, cu toate acestea, acest lucru are potențialul de a deteriora ireversibil cartela cu posibilitatea de deteriorare în cascadă la placa de bază.
BIOS-ul modern Video nu acceptă toate funcțiile plăcii video, fiind suficientă numai pentru a identifica și a inițializa cartela pentru a afișa una dintre frame buffer-ului sau de afișare a textului câteva moduri. Ea nu acceptă YUV la traducere RGB, scalare video, copierea pixelilor, compunerii sau oricare din multitudinea de alte caracteristici 2D și 3D ale plăcii video.
Placi video laptop si gaming - Memorie video
Tip | Memorie Rata de ceas ( MHz ) | Lățime de bandă (GB / s) |
---|---|---|
DDR | 166 - 1500 | 8-96 |
DDR2 | 2000 - 2500 | 128-230 |
DDR3 | 2500 - 3500 | 160-224 |
GDDR4 | 3000 - 4000 | 160-256 |
GDDR5 | 1000 - 2000 | 288-336.5 |
GDDR5X | 1000 - 1750 | 160-673 |
HBM | 250 - 1000 | 512 - 1024 |
Memoria video poate fi utilizat pentru stocarea altor date, precum și imaginea de pe ecran, cum ar fi Z-buffer , care gestionează coordonatele adâncimea în grafica 3D , texturi , tampoane vertex , și programe compilate Shader.
RAMDAC
RAMDAC , sau Random Access Memory Digital-to-Analog Converter, convertește semnalele digitale în semnale analogice pentru utilizarea de către un monitor de computer care utilizează intrări analogice , cum ar fi tubul catodic display - uri (CRT). RAMDAC este un fel de cip RAM care reglementează modul de funcționare a plăcii grafice. În funcție de numărul de biți utilizați și rata-transfer de date RAMDAC, convertorul va fi capabil de a suporta diferite rate de reîmprospătare computer display. Cu monitoare CRT, cel mai bine este de a lucra peste 75 Hz și niciodată sub 60 Hz, în scopul de a minimiza pâlpâirea. (cu display LCD, pâlpâire nu este o problemă. Datorită popularității tot mai mare de ecrane digitale de la computer și integrarea RAMDAC pe matrița GPU, ea a dispărut în mare parte , ca o componentă discretă. Toate monitoarele actuale LCD / cu plasmă și televizoare și proiectoare cu numai conexiuni digitale, lucrează în domeniul digital și nu necesită un RAMDAC pentru acele conexiuni. Există, display - uri care includ intrări analogice ( VGA , component, SCART , etc) numai. Acestea necesită un RAMDAC, dar reconverti semnalul analogic înapoi la digital înainte de a putea afișa, cu pierderea inevitabilă a calității care rezultă din această digital-analog-digital de conversie. Cu VGA standard fiind eliminate în favoarea digitale, RAMDAC va începe să dispară de placi video.Interfețe de ieșire
Video Graphics Array (VGA) (DE-15)
Articol principal: Video Graphics Array
De asemenea , cunoscut sub numele de D-sub, VGA este un standard bazat pe analogic adoptat la sfârșitul anilor 1980 concepute pentru monitoare CRT, de asemenea , numit conector VGA . Anumite probleme ale acestui standard sunt zgomote electrice , distorsionarea imaginilor și eroarea de eșantionare în evaluarea pixeli. Astăzi, interfața analogică VGA este utilizat pentru video de înaltă definiție , inclusiv 1080p și mai mare. În timp ce lățimea de bandă de transmisie VGA este suficient de mare pentru a sprijini redarea rezoluție chiar mai mare, poate exista o degradare a calității imaginii în funcție de calitatea cablului și lungimea. Cât de perceptibil această diferență de calitate este, depinde vederii individului și ecran; atunci când se utilizează un DVI sau conexiune HDMI, în special pe LCD / monitoare mai mari dimensiuni cu LED-uri sau televizoare, degradarea calității, dacă este prezent, este vizibil vizibil. Redare Blu-ray la 1080p este posibil prin intermediul interfeței analogice VGA, dacă Image Constrângere Indicativul (TIC) nu este activat pe discul Blu-ray. Interfață vizuală digitală (DVI)
Articol principal: Interfață vizuală digitală
Digital bazat pe standardul proiectat pentru display - uri , cum ar fi ecranele plate ( LCD - uri , ecrane cu plasma, la nivel high-definition de televiziune display - uri) și proiectoare video. În unele cazuri rare, high end monitoare CRT folosesc, de asemenea, DVI. Se evită denaturarea imaginii și a zgomotului electrice, corespunzătoare fiecărui pixel de la calculator la un pixel de afișare, utilizând sale rezoluția nativă . Este demn de remarcat faptul că majoritatea producătorilor includ un conector DVI - I, permițând (prin intermediul unui adaptor simplu) standard de ieșire de semnal RGB la un monitor CRT vechi sau un monitor LCD cu intrare VGA. Video In Video Out (VIVO) pentru S-Video, Composite video și Component video
Articol principal: S-Video
Incluse pentru a permite conectarea cu televizoare , DVD playere , aparate video și console de jocuri video . De multe ori acestea vin în două cu 10 pini Conector mini-DIN variante, iar cablul de splitter VIVO , în general , vine fie cu 4 conectori (S-Video in si out + video compozit în și în afara), sau 6 conectori (S-Video și în afară + componenta P B out + componenta P R out + component Y out [ de asemenea compozit out] + compozit). High-Definition Multimedia Interface (HDMI)
Articol principal: HDMI
HDMI este o interfață audio / video compactă pentru transferul de video necomprimate de date și necomprimat / digital comprimat audio de date de la un dispozitiv HDMI compatibil ( "dispozitivul sursă") la un compatibil audio digital dispozitiv, monitor de calculator , videoproiector , sau de televiziune digitală . HDMI este un înlocuitor digitale pentru existente video analogice standarde. Suporturi HDMI protecție la copiere prin HDCP . DisplayPort
Articol principal: DisplayPort
DisplayPort este o interfață de afișare digitală dezvoltată de către Asociația de Video Electronics Standards (VESA). Interfața este utilizat în principal pentru a conecta o sursă video la un dispozitiv de afișare cum ar fi un monitor de calculator , deși poate fi de asemenea utilizat pentru a transmite semnale audio, USB și alte forme de date. Specificațiile VESA este royalty - free . VESA proiectat să înlocuiască VGA , DVI , și LVDS . compatibilitate la VGA și DVI prin utilizarea Dongle de adaptor permite consumatorilor să utilizeze DisplayPort echipate surse video fără a le înlocui dispozitivele de afișare existente. Cu toate că are un DisplayPort tranzitat mai mare de aceeași funcționalitate ca și HDMI , este de așteptat să completeze interfața, să nu - l înlocuiți. Alte tipuri de sisteme de conexiune
video compozit | Sisteme analogice cu rezoluție mai mică decât 480i utilizați conectorul RCA . Unic pin conector transportă toate informațiile de rezoluție, luminozitate și culoare, ceea ce face este cea mai slabă calitate dedicată conexiunea video. |
---|---|
video component | Are trei cabluri, fiecare cu conector RCA ( YC B C R pentru componenta digitală, sau YP B P R pentru componente analogice); este utilizat în proiectoare mai mari, console de jocuri video, playere DVD. Se poate transporta 480i SDTV și rezoluțiile EDTV 480p, și HDTV rezoluție 720p și 1080i, dar nu și 1080p din cauza preocupărilor industriei cu privire la protecția la copiere. Contrar credintei populare se pare egal cu HDMI pentru rezoluțiile pe care le desfășoară , dar pentru cea mai bună performanță de la Blu-ray, alte surse , cum ar fi 1080p PPV, și 4K Ultra HD, este necesar un conector de afișaj digital. |
DB13W3 | Un standard analogic o dată utilizat de Sun Microsystems , SIG și IBM . |
DMS-59 | Un conector care oferă două DVI sau VGA ieșiri pe un singur conector. Acesta este un DMS-59 porturi. |
Placi video laptop si gaming - Interfețe de plăci de bază
Articole principale: Bus ( de calcul) și card de expansiune
Cronologic sisteme de conectare dintre placa video si placa de baza au fost, în principal: - S-100 autobuz : Proiectat în 1974 ca parte a Altair 8800, a fost primul autobuz standard în industrie pentru industria microcomputer.
- ISA : Introdusă în 1981 de către IBM , a devenit dominant pe piață în 1980. A fost un 8 sau 16 biți autobuz cronometrat la 8 MHz.
- NuBus : Utilizat în Macintosh II , a fost un 32 de biți de autobuz , cu o lățime de bandă medie de 10 până la 20 MB / s.
- MCA : Introduse în 1987 de către IBM a fost un autobuz pe 32 de biți cronometrat la 10 MHz.
- EISA : Lansat în 1988 , pentru a concura cu IBM MCA, era compatibil cu mai devreme magistrala ISA. Era un autobuz pe 32 de biți cronometrat la 8,33 MHz.
- VLB : O extensie a ISA, a fost un autobuz pe 32 de biți cronometrat la 33 MHz. De asemenea, mentionat ca VESA.
- PCI : înlocuit autobuzele EISA, ISA, MCA și VESA începând cu 1993. PCI a permis conectivitate dinamică între dispozitive, evitând ajustările manuale necesare cu jumperi . Este un autobuz pe 32 de biți cronometrat 33 MHz.
- UPA : O arhitectură cu magistrală de interconectare introdusă de Sun Microsystems în 1995. Acesta a avut un 64 de biți autobuz cronometrat la 67 sau 83 MHz.
- USB : Deși folosit mai ales pentru dispozitive diverse, cum ar fi dispozitivele secundare de stocare și jucării , display - uri USB și adaptoare de afișare existente.
- AGP : utilizat pentru prima dată în 1997, este un autobuz dedicat-la-grafică. Este un autobuz pe 32 de biți cronometrat la 66 MHz.
- PCI-X : O extensie a magistralei PCI, a fost introdus în 1998. Acesta îmbunătățește PCI prin extinderea lățimii de autobuz la 64 de biți și frecvența de ceas până la 133 MHz.
- PCI Express : PCIe abreviate, acesta este un punct la punct de interfață lansat în 2004. În 2006 , cu condiția dublu față de rata de transfer a datelor de AGP. Acesta nu trebuie să fie confundat cu PCI-X , o versiune îmbunătățită a specificațiilor PCI originală.
Autobuz | Lățime (biți) | Rata de ceas ( MHz ) | Lățime de bandă (MB / s) | Stil |
---|---|---|---|---|
ISA XT | 8 | 4,77 | 8 | Paralel |
ISA AT | 16 | 8.33 | 16 | Paralel |
MCA | 32 | 10 | 20 | Paralel |
NUBUS | 32 | 10 | 10-40 | Paralel |
EISA | 32 | 8.33 | 32 | Paralel |
VESA | 32 | 40 | 160 | Paralel |
PCI | 32-64 | 33-100 | 132-800 | Paralel |
AGP 1x | 32 | 66 | 264 | Paralel |
AGP 2x | 32 | 66 | 528 | Paralel |
AGP 4x | 32 | 66 | 1000 | Paralel |
AGP 8x | 32 | 66 | 2000 | Paralel |
PCIe x1 | 1 | 2500/5000 | 250/500 | Serial |
PCIe x4 | 1 × 4 | 2500/5000 | 1000/2000 | Serial |
PCIe x8 | 1 × 8 | 2500/5000 | 2000/4000 | Serial |
PCIe x16 | 1 × 16 | 2500/5000 | 4000/8000 | Serial |
PCIe x1 2.0 | 1 | 500/1000 | Serial | |
PCIe x4 2.0 | 1 x 4 | 2000/4000 | Serial | |
PCIe x8 2.0 | 1 x 8 | 4000/8000 | Serial | |
PCIe x16 2.0 | 1 × 16 | 5000/10000 | 8000/16000 | Serial |
PCIe X1 3.0 | 1 | 1000/2000 | Serial | |
PCIe X4 3.0 | 1 x 4 | 4000/8000 | Serial | |
PCIe 3.0 X8 | 1 x 8 | 8000/16000 | Serial | |
VERIFICA PRETUL |