Martisor, mituri obiceiuri traditii si superstitii

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Femeile și fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii.

Scurt istoric al martisorului

 Unii etnologi  cred că Mărțișor are origine romană, în timp ce alții cred că are origine daco-tracică. În Roma antică , Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie - "Martius" - așa cum a fost numită luna în onoarea zeului Marte . Marte a fost zeul războiului și un tutore agricol, care a asigurat renașterea naturii. Prin urmare, culorile roșu și alb ale lui Mărțișor pot fi explicate ca fiind culori ale războiului și păcii. 

Tracii au sărbătorit Anul Nou la data de 1 martie, o lună numită după zeul Marsyas Silen , inventatorul teviului ( fluier , instrument muzical tradițional), al cărui cult a fost legat de pământ și vegetație. În unele zone, românii încă sărbătoresc Anul Nou agrar în primăvara anului, în care primele zile ale lunii martie sunt considerate zile de un nou început.  Înainte de 1 martie, femeile aleg una dintre primele nouă zile ale lunii martie; vremea acelei zile ar anticipa cum va merge anul.  Primele nouă zile ale lunii martie sunt numite Zilele Babei Dochia.

Culorile martisorului


Inițial, șirul "Mărțișor" a fost numit " Roaba anului" ( funia anului , în limba română), realizat din fire de lână alb-negru, reprezentând cele 365 de zile ale anului. Roaba anului era legătura dintre vară și iarnă, alb-negru reprezentând opoziția și unitatea opuselor: lumină și întuneric, cald și rece, viață și moarte. Mărțișorul este firul zilelor anului, rostit de Baba Dochia (Vechiul Dochia) sau firul vieții, care se rotește la naștere de către Soarta ( Ursitoare ).  

Albul simbolizează puritatea, suma tuturor culorilor și a luminii, în timp ce negrul simbolizează originea, distincția, fecundarea și fertilitatea, fiind culoarea solului fertil. Albul este cerul, Tatăl, în timp ce negrul este mama tuturor, Pământul.
Conform tradiției antice romane, zilele din martie au fost momentul potrivit pentru a începe campanii militare. În acest context, se crede că șirul roșu al lui Mărțișor simbolizează vitalitatea, în timp ce albul simbolizează victoria.  

 Roșu este culoarea focului, a sângelui și un simbol al vieții, asociat pasiunii femeilor. Albul este culoarea zăpezii, a norilor și semnifica înțelepciunea oamenilor.  În această interpretare, firul unui Mărțișor reprezintă unirea principiilor feminine și masculine, forțele vitale care dau naștere ciclului etern al naturii. Roșu și alb sunt și culori complementare prezente în multe tradiții-cheie ale folclorului daco-roman .

În folclorul daco-roman , anotimpurile sunt atribuite culorilor simbolice: primăvara este roșie, vara este verde sau galben, toamna este negru, iar iarna este albă. Acesta este motivul pentru care se poate spune că firul Mărțișor, tricotat în alb și roșu, este un simbol al trecerii, de la iarnă albă rece până la izvorul plin de viață, asociat cu focul și viața. 

Mituri despre Martisor

Se spune ca soarele a coborat pe pamant, cu chipul unei fete neasemuit de frumoasa. Un zmeu, a rapit-o si a inchis-o in palatul lui. De mahnire, pasarile au incetat sa mai cante si copii au uitat de joaca. Un tanar curajos, l-a invins pe zmeu si a elibarat fata, care s-a ridicat inapoi in cer si a luminat din nou pamantul. Tanarul care s-a luptat cu zmeul a fost ranit si sangele i s-a scurs pe zapada pana cand a ramas fara suflare. In locurile unde zapada a fost topita de sangele viteazului, au rasarit ghiocei. De atunci , lumea cinsteste memoria tanarului legand cu o ata doua flori, una rosie si una alba.

Obiceiuri traditii si superstitii de Martisor



  • Martisorul se prinde in piept sau la inchietura mainii, in zorii zilei, inainte de rasaritul soarelui;
  • Se crede ca albul semnifica ratiunea, masculinitatea, iar rosul este feminitatea, senzualitatea, iubirea. Astfel, femininul se imbina cu masculinul, vara se impaca cu iarna si caldura cu frigul.
  • De asemenea, se spune ca persoana care poarta martisor mai multe zile consecutiv, in perioada 1- 9 martie va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoana respectiva, restul anotimpurilor vor fi precum primavara. Pline de speranta, de inceput, de caldura, de optimism…
  • Credintele romanesti stravechi investesc martisorul cu puteri deosebite. Martisorul este asemenea unui talisman. Poarta noroc. Apara de fortele malefice. Previne imbolnavirea in lunile care urmeaza lui martie. Tine deoparte deochiul.
  • Legende stravechi ne spun ca de zilele Babelor, Baba Dochia obisnuieste sa toarca si sa isi scuture cele noua cojoace, unul cate unul, in fiecare din cele noua zile. In aceste zile, nu se lucreaza,  pentru a nu atrage mania si blestemele Babei Dochia.
  • In anumite zone ale tarii, datina spune ca mamele trebuie sa prinda la mana copilului sau la gat o moneda de argint. Copilul care va purta acest martisor va fi precum argintul: curat si sanatos.