Baba Dochia, mituri legende si superstitii


alege camasa traditionala Dochia

In credinta populara romaneasca, Baba Dochia este un personaj negativ. Ea este intruchipata de o baba rautacioasa, care avea o fiica vitrega. Intr-o zi, Baba Dochia isi trimite fiica vitrega la rau cu un cos cu lana neagra, pe care trebuie sa o spele pana se va albi. Oricat incearca fata, nu reuseste sa albeasca lana si incepe sa planga, cuprinsa de deznadejde. 

Atunci, ca prin minune langa ea apare un flacau chipes, care o intreaba de ce plange. El ii ofera fetei o floare alba si ii spune sa spele lana cu ea. Lana se albeste iar fata isi pune floarea in par si pleaca acasa. Cand Baba Dochia vede floarea alba din parul fetei, crede ca a venit primavara si imbracata in noua cojoace pleaca cu oile la munte.

 In fiecare zi in care urca pe munte, dadea jos cate o cojoaca. A ajuns astfel in varful muntelui fara cojoace, unde ingheata de frig,  si impreuna cu oile sale se transforma in pietre.

covor decorativ din blana de oaie
Primele noua zile din luna martie, sunt numite zilele babelor sau babele. Se spune ca inainte de a incepe babele, trbuie sa iti alegi o zi si in functie de cum va fi aceasta, iti va merge mai bine sau mai rau in cursul anului. Daca ziua pe care ti-ai ales-o este frumoasa, insorita si calda, iti va merge bine tot anul. Daca dimpotriva ziua este rece si intunecata, nu vei avea un an bun. Daca in ziua aleasa ninge sau ploua, este semn de belsug.

Muntii Bucegi - Babele


Traditiile spun ca zilele de babe pot fi alese intamplator sau in functie de ziua de nastere. Pentru cei nascuti dupa data de 9 martie, se aduna cele doua cifre ale zilei pana cand rezulta un numar cuprins intre 1 si 9.

Simbolic, mitul Babei Dochia reprezinta infruntarea dintre anul nou si cel vechi sau lupta dintre iarna si primavara. Primavara se instaleaza atunci cand Baba Dochia este invinsa si transformata in piatra.