Cei patruzeci de mucenici de la Sevastia

TEMPLUL SF. MUCENIC CLEMENT - MOSCOVA

Cei patruzeci de mucenici de la Sevastia sau Sfânta Fortăreță, au fost un grup de soldați romani din Legio XII Fulminata, al cărui martiriu în anul 320, pentru credința creștină, este relatat în  martirologiile traditionale.


Ei au fost uciși în apropierea orașului Sevastia, în Armenia (actualul Sivas din Turcia ), victime ale persecuțiilor lui Licinius , care, după anul 316, a persecutat creștinii din Est. Cea mai timpurie constatare a existenței și a martiriului este dată de episcopul Vasile al Cezareei (370-379) într-o homilie pe care a dat-o în ziua sărbătorii.  Sărbătoarea celor Patruzeci de Mucenici este astfel mai veche decât Vasile însuși.

Potrivit lui Basil, patruzeci de soldați care s-au mărturisit în mod deschis creștinilor, au fost condamnați de prefect pentru a fi expuși dezbrăcați într-un iaz înghețat lângă Sevastia într-o noapte geroasa, care putea îngheța pana la moarte. Dintre mărturisitori, unul a cedat și, lăsând tovarășii săi, a căutat băile calde din apropierea lacului, care fuseseră pregătite pentru oricine ar fi renuntat la credinta. El a murit indata ce a calcat pe malul lacului.  

Unul dintre gardieni, Aglaius, care era pus să supravegheze martirii, vede o strălucire supranaturală, ca o coroana pe capul fiecarui soldat din lac. El s-a proclamat imediat creștin, a aruncat hainele și s-a alăturat celor treizeci și nouă de soldati.  Astfel, numărul celor patruzeci a rămas complet. În timpul zilei, trupurile rigide ale mărturisitorilor, care încă aveau semne de viață, au fost arse și cenușa aruncată într-un râu. Totuși, creștinii au adunat rămășițele prețioase, iar relicvele au fost distribuite în multe orașe.  

In acest fel, venerarea celor patruzeci de mucenici a devenit răspândită, iar numeroase biserici au fost înălțate în cinstea lor.
Cultul celor patruzeci de mucenici este larg răspândit în tot estul. Mănăstirea 40 de Sfinți din Sarande , Albania moderna , care și-a dat numele în limba greacă orașului însăși, a fost construită în secolul al VI-lea dH și se crede că a fost un important loc de pelerinaj.  Bisericile Sf. Sofia din Ohrid ( Macedonia de Nord modernă) și Kiev ( Ucraina ) conțin imaginile mucenicilor, databile în secolele XI și XII.  Manastirea Xeropotamou de pe Muntele Athos este Biserica Sfântului Patruzeci de mucenici, din secolul al XIII-lea. În Alep (Siria), catedrala armeană este dedicată celor patruzeci de mucenici.


Ziua de sărbătoare a celor patruzeci de mucenici cade pe 9 martie (Biserica ortodoxă estică 22 martie) și este plasată intenționat în timpul Postului Mare . Există un joc intenționat asupra numărului de patruzeci, fiind atât numărul de martiri, cât și numarul zilelor din post. Sărbătoarea lor, de asemenea, cade în timpul Postului Mare, astfel încât rezistența martirilor va servi drept exemplu credincioșilor pentru a persevera până la sfârșit (adică, în cele patruzeci de zile ale postului), pentru a obține răsplata cerească (participarea la Paște , Învierea lui Isus ).


O rugăciune care menționează Cei Patruzeci de Mucenici de la Sevastia este de asemenea plasată în Serviciul de nunți (numită "încoronare") pentru a le reaminti mirilor că acele coroane spirituale ii așteaptă în Rai, dacă rămân la fel de credinciosi lui Hristos ca acești sfinți.

Devoțiunea specială față de cei patruzeci de mucenici de la Sevastia a fost introdusă si in Occident; ziua lor de sărbătoare este 10 martie. Episcopul Gaudentius din Brescia, a primit particule de cenușă de martiri în cursul unei călătorii în est și le-a plasat cu alte relicve în altarul bazilicii pe care a ridicat-o.
Biserica Santa Maria Antiqua din Forumul Roman , construită în secolul al V-lea, conține o capelă, construită ca o biserică în sine, într-un loc vechi și consacrată celor patruzeci de mucenici. O murală din secolul al șaselea sau al șaptelea, ilustrează martiriul lor. Numele confesorilor, așa cum le găsim și în alte surse, au fost anterior inscripționate pe această frescă .

vezi oferta
In Romania, pe 9 martie femeile pregatesc prajituri cu miere si nuca, in forma cifrei 8, numite mucenici, care sunt impartite. Barbatii, ar trebui sa bea 40 de pahare cu vin, cate unul pentru fiecare mucenic. Se crede ca vinul din aceste pahare se transforma in sange si ofera putere de munca in anul care urmeaza.