8 Martie, Ziua Internațională a Femeii( IWD sau International Women's Day ) este sărbătorită în fiecare an, ca un punct de referinta în mișcarea pentru drepturile femeii .
După ce Partidul Socialist din America a organizat la New York , la 28 februarie 1909 Ziua Femeii, Conferința Femeilor Socialiste Internaționale din 1910 a sugerat organizarea anuală a Zilei Femeii. Ziua a fost apoi predominant sărbătorită de mișcarea socialistă și țările comuniste până când a fost adoptată în 1975 de către Națiunile Unite .
8 Martie - scurt istoric
- Pe 19 martie 1911, IWD a fost marcata pentru prima dată de peste un milion de persoane din Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Numai în Imperiul Austro-Ungar, au existat 300 de demonstrații. La Viena, femeile au demonstrat pe Ringstrasse și au purtat bannere in onorarea martirilor comuniunii de la Paris . Femeile au cerut să li se acorde dreptul la vot și la exercitarea funcției publice. Acestea au protestat, de asemenea, împotriva discriminării pe sexe.
- În 1913, femeile din Rusia au sarbatorit Ziua Femeii în ultima sâmbătă din februarie (după calendarul iulian folosit apoi în Rusia).
- În 1914, Ziua Internațională a Femeii a fost sarbatorita pe 8 martie în Germania. Ziua a fost dedicată dreptului de vot al femeilor, drept pe care l-au castigat abia în 1918.
- În Londra a avut loc un marș de la Bow la Piața Trafalgar în sprijinul votului femeilor in ziua de 8 martie 1914.
- La 8 martie 1917, conform calendarul gregorian , în Petrograd, capitala Imperiul Rus de atunci, femeile care lucrau in fabricile de textile, au început o demonstrație care acoperă întregul oraș. Aceasta a marcat începutul Revoluției din februarie , care, alături de Revoluția din octombrie, a constituit Revoluția Rusă .
- Femeile din Sankt Petersburg au făcut grevă în acea zi pentru "Pâine și pace" - cerând sfârșitul primului război mondial, sfârșitul penuriei de hrană și sfârșitul țarismului.
- Leon Trotsky a scris: "23 februarie (8 martie) a fost Ziua Internațională a Femeii, dar nu ne-am imaginat că aceasta ar inaugura revoluția. Dimineața, în ciuda ordinelor contrare, lucrătorii din industria textilă și-au părăsit activitatea în mai multe fabrici și au trimis delegați pentru a cere sprijin pentru grevă. Șapte zile mai târziu, împăratul Rusiei, Nicolae al II-lea a abdicat, iar guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul de vot.
- De la adoptarea sa oficială în Rusia Sovietică, după Revoluția din 1917, ziua de 8 Martie a fost sărbătorită în mod predominant în țările comuniste și de către mișcarea comunistă la nivel mondial.
- După înființarea Republicii Populare Chineze la 1 octombrie 1949, Consiliul de Stat a proclamat pe 23 decembrie că 8 martie va deveni o sărbătoare oficială a femeilor din China.
- Liderul comunist Dolores Ibárruri a condus un marș al femeilor la Madrid în 1936, în ajunul războiului civil spaniol.
- În 1977, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a invitat statele membre să proclame 8 martie ca Ziua ONU pentru drepturile femeii și pacea mondială .
Cum este sarbatorita ziua de 8 Martie in lume
Astăzi, Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare publică doar în 24 de țări și este în mare parte ignorată în altele. În unele locuri, este o zi de protest iar în altele, este o zi care este sărbătorita femeia.
În unele țări, cum ar fi Camerun, Croația, România, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria și Chile, ziua nu este o sărbătoare legală. Cu toate acestea, in această zi, conform traditiei, bărbații ofera femeilor din în viața lor - mame, soții, prietene, fiice, colege etc. - flori și mici cadouri. În țări cum ar fi Bulgaria și România, se observă de asemenea, un echivalent al Zilei Mamei, cand copiii oferă și mici cadouri mamei și bunicilor.
În Rusia, ziua a pierdut tot contextul politic, devenind pur și simplu o zi pentru a onora femeile și frumusețea feminină.
În Republica Socialistă Cehoslovacă , s-au organizat anual sărbători uriașe în stil sovietic. După căderea comunismului, sărbătoarea, considerată în general unul dintre simbolurile majore ale vechiului regim, a căzut în obscuritate. Ziua Internațională a Femeii a fost restabilită ca o "zi importantă" oficială, de către Parlamentul Republicii Cehe în 2004 la propunerea social-democraților și a comuniștilor .
Ziua Internațională a Femeii a declanșat violențe în Teheran, Iran, la 4 martie 2007, când poliția a bătut sute de bărbați și femei care planificaseră un miting. Poliția a arestat zeci de femei, iar unele au fost eliberate după câteva zile de izolare și interogatoriu. Shadi Sadr, Mahbubeh Abbasgholizadeh și alți activiști ai comunității au fost eliberați pe 19 martie 2007, dupa o greva a foamei de cincisprezece zile.
În Italia, pentru a sărbători ziua, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Politista comunistă Teresa Mattei a ales mimoza în 1946 ca simbol al IWD în Italia, pentru că simțea că simbolurile franceze ale zilei, violetele și crinul de vale, erau prea limitate și costisitoare pentru a fi utilizate eficient în Italia.
În Statele Unite, actrita activista pentru drepturile omului Beata Pozniak, a lucrat împreună cu primarul din Los Angeles și guvernatorul din California, pentru a face lobby membrilor Congresului SUA, pentru a propune recunoașterea oficială a sărbătorii.
Un apel la actiune
Gândiți la nivel global și acționați la nivel local!
Faceți Ziua Internațională a Femeii în fiecare zi!
Faceți in fiecare zi cate puțin pentru a vă asigura că viitorul pentru fete este luminos, egal, sigur și plin de satisfacții!