Obiceiuri si traditii de Paste in lume
- În ciuda faptului că Malaezia este o țară majoritară musulmană, Paștele este sărbătorit în statele Sabah și Sarawak din Malaezia de Est, deoarece există o populație creștină indigenă semnificativă în ambele state.
- În Bulgaria, ouăle de Paști sunt decorate joi sau sâmbătă înainte de Paște.Tradiția este de a arăta ouăle decorate pe masa de Paște, împreună cu cina de Paști constând din miel prăjit, o salată numită salată de Paște ( salată verde cu castraveți ) și o pâine dulce numită kozunak .
cos cadou de paste - În Republica Cehă, Slovacia și în unele părți ale Ungariei, se desfășoară o tradiție de spanking sau biciuire în Lunea Paștelui. Spanking-ul poate fi dureros, dar nu intenționează să provoace suferință. O legenda spune ca femeile ar trebui sa fie spanked cu un bici, pentru a pastra sanatatea, frumusetea si fertilitatea lor pe parcursul intregului an.
- Un scop suplimentar poate fi ca bărbații să-și manifeste atracția față de femei.
- În unele regiuni, femeile se pot răzbuna în după-amiaza sau în ziua următoare când pot turna o găleată de apă rece pe orice om.
- În Germania, ouă decorate sunt atârnate pe ramuri de tufișuri și copaci pentru a le face ouă de Paști .
- În Bosnia și Herțegovina , Croația și Slovenia , este pregătit un coș de mâncare, acoperit cu o cârpă manuală și adus la biserică pentru a fi binecuvântat. Un coș de Paște tipic include pâine, ouă colorate, șuncă, hrean și un tip de pâine numită "potica".
- În Ungaria, Transilvania , sudul Slovaciei , Kárpátalja , nordul Serbiei - Voivodina și alte teritorii cu comunități vorbitoare de limbă maghiară, ziua următoare Paștelui se numește Locsoló Hétfő , " Watering Monday ". Bărbații vizitează de obicei familiile cu fete și femei si le stropesc cu apa parfumata, in schimbul unui ou de Paște . În mod tradițional, sunca de Paște, ouăle colorate și sosul de hrean sunt consumate duminică dimineața.
hartie ornament vopsit oua - În Polonia, cârnații albi și mazurek sunt feluri de mâncare tipice pentru micul dejun de Paște.
- Miezul de unt (Baranek wielkanocny) este un supliment tradițional la masa de Paști pentru mulți catolici polonezi.
- Pregătirile pentru Paste în Ucraina încep cu câteva săptămâni înainte de ziua sărbătorii, cu Marele Post. Ouăle de Paște ucrainene includ pysanky, krashanky (ouă vopsite într-o singură culoare), driapanky (un design este zgâriat pe coaja de ouă) etc. În timpul Vigilului de Paști un preot binecuvântează coșurile de Paște ale enoriasilor, ouă, paska , unt, brânză, covbasa , sare și câteva alte produse.
- Clopotele bisericii sunt tăcute ca un semn de doliu pentru una sau mai multe zile înainte de Paști în Olanda, Belgia și Franța.
Acest lucru a condus la o tradiție de Paști care spune că clopotele
zboară din grajdul lor pentru a merge la Roma (explicând tăcerea lor) și
să se întoarcă în dimineața de Paști, aducând atât ouă colorate, cât și
ciocolată goală sub formă de ouă sau iepuri.
oferta masa de paste - Familiile din Suedia și Danemarca sărbătoresc în mod tradițional pe o smörgåsbord de hering, somon, cartofi, ouă și alte tipuri de alimente.
- În Finlanda, este comun să mănânci miel prăjit cu cartofi și alte legume. În Finlanda, majoritatea luterană se bucură de mämmi ca un alt produs tradițional de Paști, în timp ce tradițiile minorității ortodoxe includ, în schimb, și mâncarea pasha (de asemenea, spelled paskha ).
- În Teritoriul britanic de peste mări din Bermuda , renumit istoric pentru creșterea și exportul crinului de Paști , cea mai notabilă caracteristică a sărbătorilor de Paște este zbura zmeilor pentru a simboliza ascensiunea lui Hristos.