Duminica de Florii - intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim



ramuri de salcie, sarbatoarea floriilor

În majoritatea bisericilor liturgice, Duminica de Florii este sărbătorită cu ramuri de copaci nativi, cum ar fi maslin, salcie sau tisa, pentru ca nu in toate locurile pot fi gasite ramuri de palmier, cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim.
În conturile celor patru Evanghelii canonice, intrarea triumfătoare a lui Hristos în Ierusalim are loc cu o săptămână înainte de învierea sa. Numai Evanghelia lui Ioan arată o cronologie a evenimentului, datată cu șase zile înainte de Paște
intrarea lui Iisus in Ierusalim
Conform Evangheliilor, Iisus Hristos a intrat în Ierusalim calare pe un magar, iar cei care au sărbătorit au așezat în fața lui hainele și ramuri mici de copaci, cântând o parte a Psalmului 118: 25-26 - Ferice de Cel ce vine în numele Domnului.
Simbolismul măgarului se poate referi la tradiția conform careia magarul este un animal de pace, spre deosebire de cal care este animalul războiului. Intrarea lui Iisus la Ierusalim ar fi simbolizat astfel intrarea sa în calitate de Prinț al Păcii, nu ca un rege războinic.

 Ambele Evanghelii Sinoptice și Evanghelia lui Ioan spun că oamenii i-au dat lui Iisus această formă de onoare.
În cultura greco-romană, care a influențat puternic tradiția creștină, ramura de palmier a fost un simbol al triumfului și victoriei. A devenit cel mai comun atribut al zeitei Nike sau Victoria . Ramura de palmier a fost folosită ulterior ca simbol al martirilor creștini și al victoriei lor spirituale sau triumfului asupra morții.

În Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Ucraineană, Biserica catolică ucraineană, Biserica catolică ruteană, Polonezi, bavarezii și austro -romano-catolicii, precum și diverse alte popoare din Europa de Est, exista obiceiul de a folosi salcie în loc de frunze de palmier. Nu există o cerință canonică cu privire la ce fel de ramuri trebuie folosite, astfel încât unii credincioși ortodocși folosesc ramuri de măslin . 

Iisus in Ierusalim
 Indiferent de natura, aceste ramuri sunt binecuvântate și distribuite împreună cu lumânări, fie în timpul Vigilului All-Night în ajunul sărbătorii (sâmbătă seara), fie înainte de Sfânta Liturghie duminică dimineața. Marea intrare a Sfintei Liturghii comemorează "Intrarea Domnului în Ierusalim", astfel încât semnificația acestui moment este punctată pe Duminica Floriilor. Credincioșii iau aceste ramuri și lumanari acasă cu ei după slujbă și le pastreaza în colțul icoanelor lor ca o binecuvantare.
În România și în Moldova , Duminica Florilor este cunoscută ca Duminica Floriilor sau pur și simplu Florii.