Iepurasul si ouale de Paste, simbol si traditii

iepuras cu oua vopsite de paste
Din cele mai vechi timpuri, omul a incercat sa reprezinte realitatea, idei sau credinte, prin intermediul simbolurilor. Un astfel de exemplu, este simbolul Iepurasului de Paste. Biblia nu consemneaza nicio legatura intre invierea lui Hristos si vestitul Iepuras care aduce oua de Paste.

Cautand in istoria acestui simbol, descoperim că chiar și cuvântul "Paști" are prea puțin sau nimic de-a face cu Hristos sau cu învierea. Paste este de fapt un derivat din numele "Ishtar", o zeita antica a fertilitatii din vremurile babiloniene. Se mai crede că cuvântul Paște provine de la o figură păgână numită Eastre (sau Eostre), care a fost sărbătorită ca zeița primăverii de sașii din Europa de Nord. 

          Iepurasul de Paste simbol al fertilitatii

iepuras de ciocalata, oua vopsite de paste
oferta cos cadou de Paste
Existența unei zeițe numită Eastre sau a unui festival de primăvară în onoarea ei, se bazează pe presupuneri pure. Același lucru este valabil și pentru originea Iepurasului de Paște și a ouălor de Paște - nimeni nu știe cu siguranță cum aceste lucruri au devenit parte din respectarea traditiilor de Paste. 

 Iepurașul de Paște este puțin mai recent pe cronologie, deși legătura dintre iepuri și biserica creștină se întoarce cu mii de ani in urma. Iepurii sunt simboluri antice ale fertilității și au fost un motiv popular în arta bisericii medievale. Despre aceste mici creaturi s-a crezut ca ar fi hermafrodite, ceea ce înseamnă că ele s-ar putea reproduce fără pierderea virginității, deci o legătură simbolică cu Fecioara Maria.

Iepurașul de Paște a început ca o tradiție germană luterană în care, de Paști, sunt recompensati copiii care au fost cuminti de la începutul Paștelui (perioada de 50 de zile de la Duminica Paștelui până Duminica Rusaliilor) .

O legatura intre Iepuras si ouale de Paste, o regasim si in legenda zeitei primaverii Eostre. Se spune ca intr-o iarna geroasa, zeita a gasit o pasare ranita si inghetata, pe care nu a putut sa o salveze decat transformand-o intr-un iepure. Desi nu mai era pasare, iepurasul transformat, putea totusi sa faca oua

                                        De ce ouale ?


oua vopsite in mai multe culori
 Ouale sunt ele însele un simbol antic al fertilității și au fost adesea folosite ca daruri pentru a sărbători fertilitatea.
Interesant este faptul că ziua pe care o cunoaștem ca duminică de Paști este în general calculată ca prima duminică după prima lună plină, la sau după Equinox-ul din martie (21 martie), un simbol al reinnoirii si renasterii, pentru a reprezenta invierea lui Hristos.

 În legendă, Iepurasul de Paște, numit și iepurașul de primăvară, aduce coșuri pline cu ouă colorate, bomboane și cadouri, în casele copiilor, în noaptea dinaintea Paștilor, în același fel în care vine  și Moș Crăciun. Iepurașul de Paște, va pune coșurile într-un loc desemnat sau le va ascunde undeva în casă sau în grădină, pentru a le gasi copiii, când se trezesc dimineața. Evident, nimic din toate acestea nu vine din Biblie.