Haine noi de Paste, obiceiuri si traditii



felicitare de paste, happy easter
  Tradiția românilor de a purta haine noi la Paști a fost observată în referințele de la sfârșitul secolului al 16-lea de Peter Opie, folclorist englez, specializat in literatura pentru copii.
In multe orase din lume, are loc Parada de Paști, un eveniment cultural  constând într-o procesiune de plimbare festivă în Duminica Paștelui . De obicei, este un eveniment oarecum informal și neorganizat, cu sau fără semnificație religioasă . Persoanele care participă la o paradă de Paște se îmbracă în mod tradițional cu haine noi și la modă.

Paradele de Paști, care includ adesea o rochie specială, au făcut parte din cultura creștină încă de la primele sale începuturi. Biblia înregistrează două procesiuni în prima Săptămână Mare . Prima a fost pe Duminica Floriilor, deoarece Isus a fost primit în Ierusalim de o mulțime adoratoare. Aceste procesiuni sunt adesea comemorate în serviciile bisericii creștine și sunt văzute ca cele mai vechi predecesoare ale paradei moderne de Paște. 
Ele aveau două scopuri - de a demonstra Bisericii unitatea spiritului găsită în credința lor și de a ajunge la necredincioși într-o manieră foarte vizibilă. Chiar și în acele vremuri, participanții purtau haine noi, pentru a arăta respectul pentru ocazie.

cos cu oua decorate de paste

În anii 1880, Parada de Paște a devenit un spectacol vast de modă și respectare religioasă, faimos în în întreaga lume. Era un eveniment cultural post-bisericesc, în haine noi și la modă.
 Până în 1890, procesiunea anuală a ocupat un loc important în calendarul de festivități și a preluat denumirea sa de durată ca "Parada Paștelui". În 1933, compozitorul american Irving Berlin a scris muzica pentru o revistă pe Broadway numită As Miles Cheer. Acesta a inclus piesa sa " Parada Paștelui ", la care lucra de cincisprezece ani și în care a capturat esența paradei. Atât cântecul, cât și revista au fost extrem de populare. Cântecul a devenit un standard, iar cincisprezece ani mai târziu a stat la baza filmului Parada Paștelui. 

 Pe la inceputul secolului al XX-lea, aspectele religioase ale paradei au dispărut. În 1955, The Saturday Evening Post a declarat că parada de primăvară a fost doar o sărbătoare ocazională. Parada însăși devenise un eveniment nestructurat, fără margini, fără un început, încheiere, organizare sau scop aparent.